Basistraining Kundalini Yoga op de Stoel voor Yogaleraren
Mensen worden steeds ouder en er zijn mensen (ook jongere) met lichamelijke en/of geestelijke condities. Ook deze mensen hebben behoefte aan preventie en ondersteuning door yoga en meditatie. Dit vraagt van Yogaleraren bewustwording en basiskennis van deze doelgroep en hun thema’s.
Wil je als Yogaleraar ook les kunnen geven aan de groep mensen die geen yoga op de mat kunnen beoefenen, maar alleen oefeningen zittend op de stoel, dan kan deze training jou een goede basis bieden. Hiermee kun je mensen begeleiden in het laten toenemen van hun bewustwording, waardoor welzijn en gezondheid stabiliseren of toenemen. Ook ontdekken mensen op liefdevolle wijze met zichzelf en hun eigen grenzen om te gaan.
Tijdens de Training ga je bezig met methodiek, verdiep je je in thematische en didactische vragen over de doelgroep. Ook ga je bezig met de aanpak. Je maakt huiswerk opdrachten en geeft les tijdens de training.

De training beslaat 4 dagen voor de online versie, waartussen een periode van minimaal 2 weken, met afsluitend een zoom gesprek. Dit is exclusief zelfstudie en huiswerkopdracht.
Voor yogaleraren uit andere tradities dan Kundalini Yoga is er verplicht een middag Kundalini Yoga grondbeginselen, voorafgaand aan de training, en word geadviseerd om Kundalini Yoga lessen te gaan volgen. Na het behalen van het certificaat mag gewerkt worden als leraar Kundalini Yoga op de Stoel. Dit betekent dat hij/zij met dit certificaat niet bevoegd is om algemene Kundalini Yoga cursussen/lessen aan te bieden. Deze kwalificatie kan alleen behaald worden door het volgen van de Level 1 opleiding voor Kundalini Yoga leraar.
Datum van Training september 2024, Engels gesproken, 4 dagen online: 13 september, 27 september, 11 oktober en 1 november, 10.00-14.00 uur.
6 september 13.00-17.00 deze middag grondbeginselen Kundalini Yoga is alleen voor yogaleraren uit andere tradities, als voorbereiding
Medio februari 2025 zal waarschijnlijk een nieuwe training worden aangeboden.
De Training op locatie: in Enschede, voor een groep op een andere locatie in Nederland, gaan in overleg.
Monique Siahaya ~ Amrit Kriya geeft sinds 1988 Kundalini Yoga en heeft 22 jaar ervaring met het geven van yoga op de stoel aan mensen met diverse condities in verzorgingshuizen. Ze is 8 jaar docent aan de Fachausbildung Kundalini Yoga für Senioren geweest.
Monique is leadtrainer van de Basistraining Kundalini Yoga op de Stoel.
Ivonne Wopereis en Monique Siahaya hebben samen een KRI gecertificeerd Self-Care Kundalini Yoga Programma en een Training voor Yogaleraren ontwikkeld met het Boek ‘Yoga ondersteunt in zorgen voor jezelf en de ander’. Beide volgen op dit moment segmenten van Yoga en Therapie.
Aanmelden of informatie, neem contact op met Monique Siahaya, via het contactformulier van de website
Bekijk de Flyer Nederlands 1. en Engels 2. met alle informatie
Wat is yoga op de Stoel
Yoga op de stoel helpt door bewegen om je lichaam en geest flexibel te houden. Het is bedoeld voor mensen die niet langdurig kunnen staan, of op een yogamat kunnen zitten. De stoel vormt een stabiele basis en geeft een zeker gevoel. Vanuit deze basis kunnen bewegingen worden uitgevoerd.
Tijdens de lessen wordt uitgegaan van de individuele mogelijkheden van de deelnemers. De oefeningen worden gedaan in eigen tempo en duur. Elke beweging wordt gekoppeld aan de ademhaling en met aandacht uitgevoerd, waardoor er meer lichaamsbewustzijn ontstaat. Mensen leren hierdoor hun eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen, waarna ze de duur en de intensiteit van de oefeningen kunnen opbouwen om zo flexibiliteit en uithoudingsvermogen te laten toenemen.

Onderstaande informatie is voor Zorgorganisaties en mensen die werken in de zorg.
Yoga op de Stoel binnen Zorgorganisaties, ook online mogelijk
Ik bied een speciale training voor mensen die werken binnen een zorgorganisatie en beweegactiviteiten geven: Grondbeginselen Kundalini Yoga op de Stoel. Wil je meer informatie neem dan contact op met Monique Siayaya over deze training. De training bestaat uit 7 workshops; 5 van 2uur en 45 minuten per keer en de eerste en laatste keer duren 3 uur.
Ik geef Kundalini yoga vanaf 1988 en sinds 2002 Yoga op de stoel in verzorgingshuizen. In juni 2024 ben ik gestopt met het geven van Yoga op de Stoel in verzorgingshuizen. Verder ben ik 8 jaar verbonden geweest, als docent, aan vakopleiding Kundalini yoga voor senioren in Duitsland.
Enkele reacties van zorgmedewerkers die de training hebben gevolgd:
Mooie uitbreiding op beweeg programma. Zorgt voor gezondheidswinst. Door KY in kleine groepen meer aandacht voor iedere persoon. Reacties van cliënten zijn positief, heeft me enthousiast gemaakt in de eerste plaats doordat de cliënten het fijn vinden, echt boven mijn verwachting. Als begeleider bij yoga betere controle op wat er mogelijk is of kan en niet kan met cliënt.
Zoveel nieuwe woorden, zoveel theorie wanneer je nooit iets aan yoga hebt gedaan. Het was een eye opener constateren dat cliënten niet weten hoe te ademen. Mannelijke cliënten waren behoorlijk sceptisch. Zinvol dat je tijdens de training ook zelf les moest geven, maakt je zekerder van wat je aan het doen bent. Kwam erachter: weet waar je mee bezig bent en doen. Ik heb aan den lijve ervaren dat je door meditatie heerlijk kunt ontspannen. Dank je wel voor het openen en ontdekken van voor mij een nieuwe wereld. Blij dat ik uitdaging ben aangegaan.
Eerste yoga les gegeven 12 actieve deelnemers, 2 deelnemers hebben eerder aan yoga gedaan. Duidelijk aangegeven niets is fout, let niet op je buurvrouw, luister naar eigen lichaam, alles in eigen tempo en mogelijkheden. Na praten, bemerk je wat er leeft. 1 dame vond het niet zo prettig, heeft zwakke psychische gezondheid het duurde wat te lang. Reacties van de anderen, heerlijk zo ontspannen, ik was heel ver weg, sliep bijna, dat mag je nog wel een keertje doen. Kortom voor herhaling vatbaar.
Tot nu toe vinden bezoekers van de dagactiviteit het fijn om yoga te krijgen. Je ziet ze ontspannen. Bij een mevrouw zie je dat haar trillingen op dat moment minder worden.
Ik beoefen zelf yoga, mantra’s zingen vond ik moeilijker, nu gaat het al makkelijker. Weet niet of ik dat blijf doen. Mudra’s handhoudingen prettig met Sa Ta Na Ma geeft al herkenning bij de deelnemers. Ik zie na die paar weken al goede verandering, mensen komen sneller in ontspanningsfase, begrijpen oefeningen iets beter. Ze zeggen thuis dat ze yoga doen. Veel geleerd.
Geïnspireerd door cursus. In begin na eerste training voelde ik me niet prettig, wil ik hier wel mee doorgaan. Niet iedereen kan zich in Yoga vinden. Na momenten van bezinning. Ik ben begonnen met ontspanningsoefeningen gericht op adem halen, merk dat een aantal heren het wel als prettig ervaren. Op de groep lees ik meditatie verhalen voor, soms reactie wat lacherig. Er ontstaat door de yoga een hele ontspannen vriendelijke sfeer.
Ik beweeg met deelnemers met licht hiaten in geheugen of licht psychiatrische stoornissen. Dames geven aan dat zij er erg rustig van worden. Bewuster voelen en ademhalen is het verschil met andere beweeg vormen.